Tuesday, November 9, 2010

Proton Exora Hybrid - Menang anugerah “Best Range Extender EV” di RAC Future Car Challenge di London

Proton Exora Hybrid memenangi anugerah "Best Range Extender EV" di acara Royal Automobile Club (RAC) Future Car Challenge yang diadakan di London minggu ini, menewaskan pencabar seperti Chevrolet Volt. Ia berjaya berjalan selama 4 jam dengan hanya 2.2 liter petrol terima kasih kepada bateri yang menghasilkan majoriti tenaga - itu lah bagaimana extended range EV berfungsi.

Tahniah diucapkan buat Proton!




BLFCC - Results

Friday, August 6, 2010

Mouse Doesn't Work In Microsoft Office Word 2007

Today I had a problem with my Microsoft Office Word 2007 installed on my laptop. I was unable to left/right click on text. One more problem is every time I close Word it will crash. I have try Office diagnostic and I have no luck with it.

So I do google search and finally found the answer for my problem. Thinking others people might having similar problem so I decided to share it in this post.

Delete the Word Data registry key
Most of the frequently used options in Word are stored in the Word Data registry key. A common troubleshooting step is to delete the Word Data registry key. The next time that you start Word, Word rebuilds the Word Data registry key by using the default settings.

To view these options in Word 2002 or Word 2003, click Options on the Tools menu.

To view these options in Word 2007, click the Microsoft Office Button, and then click Word Options.

Note When you delete the Word Data registry key, Word resets several options to their default settings. One such option is the "most recently used file" list on the File menu. Additionally, Word resets many settings that you customize in the Options dialog box.

To delete the Word Data registry key, follow these steps:
1. Exit all Office programs.
2. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
3. Locate the following registry subkey, as appropriate for the version of Word that you are running:
• Word 2002:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Word\Data
• Word 2003:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\11.0\Word\Data
• Word 2007:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Word\Data
4. Click Data, and then click Export on the File menu.
5. Name the file Wddata.reg, and then save the file to the desktop.
6. Click Delete on the Edit menu, and then click Yes.
7. Exit Registry Editor.
8. Start Word.
If Word starts and works correctly, you have resolved the problem. The problem was a damaged Word Data registry key. You may have to change several settings to restore your favorite options in Word.



Source : http://help.lockergnome.com/office/Word-2007-Mouse-Work-Highlight-Text--ftopict936907.html

Tuesday, July 13, 2010

livehealthclub.com


Hari ini saya ingin berkongsi sebuah laman web menarik! Inginkan gaya hidup sihat? Tetapi tidak tahu dimana sumber maklumat untuk jalani kehidupan sihat?

Memang banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menjalani kehidupan sihat. Yang paling penting adalah pemakanan dan juga senaman. Di livehealthclub.com segalanya disediakan untuk anda. Maklumat pemakanan yang lengkap untuk anda serasikan dalam diet anda. Tools untuk mengira BMI, kalori, dan lemak beserta graf prestasi anda.

Disamping itu pelbagai jenis senaman turut disediakan dalam bentuk video. Bersama video turut disertakan maklumat tujuan jenis senaman tersebut, tahap kesesuaian dengan anda, dan bermacam lagi. Memang cukup lengkap.

Apa yang lebih menarik lagi web ini juga hidup! Ya anda boleh chat dengan ahli lain. Terdapat live video. Malah pelbagai games menarik turut disediakan. Dan yang penting ianya PERCUMA.

Kini tiada alasan lagi untuk saya dan anda tidak menjalani kehidupan sihat. Ingat kesihatan tubuh badan memberi impak yang besar dalam kehidupan anda!

Tuesday, May 25, 2010

Detik Pemergianmu



Walaupun kita tidak pernah bertemu, namun ku rasakan kerinduan yang amat mendalam kepadamu.

Tidak dapat ku menahan airmataku setiap kali teringat akan mu ya Rasulullah.

Kemuliaanmu, kesabaranmu, pengorbananmu, kasih sayangmu tiada bandingannya.

Ku dapat merasakan betapa beratnya dugaan mu.

Dugaan yang tidak sanggup aku hadapi.

Dalam meniti ajalmu, dirimu masih memikirkan akan nasib umat mu ya Rasulullah.

Aku merasa sedih mengenang betapa ramai yang melupai dirimu.

Betapa ramai yang lupa akan kebesaran kasih sayangmu.

Namun Rasulullah, masih ada yang amat merindui dan mencintaimu.

Salam dan salawat ke atasmu.

Tiada tempat yang lebih layak untukmu melainkan di kedudukan yang tertinggi dan terpuji di sisi Allah Taala.

Friday, April 23, 2010

I can't afford it!

It's not about "I can't afford it", it's all about "How could I afford it"

What these words tell you? It tells you to think positively. Yes, I've heard a lot negative feedback from people when I told to think positive.

"Should I think positive and let others do whatever they want to me?"

"Being optimistic? ridiculous"

"What will I get? Nothing!"

"Yea.. yea.. whatever..."

"It's bad and will always remain bad.. full stop"

bla bla bla... Why is that? Because there are negative thinker.. And what did they get? Negative results..

Being positive is not about saying "yes" to everything.. That's stupid.. It's about being calm, clear the mind and try to see any good possibility and opportunities in front of you in any situation.

I keep this words with me "Positivity will bring positive things, while negativity will only bring negative things"..

Lets discuss about the first paragraph I wrote at top..

Well actually its about motivation..

Lets me categorized it for you..

"I can't afford it" -> Negativity = give negative result.. (Is this what you want?)

"How could I afford it" -> Positivity = give positive result.. (Or this is what you want?)

Lets dig deeper.. "I can't afford it".. What will this do to you? Whenever you think it that way it will automatically shutdown your brain.. Nah I can't afford, just forget it.. But deep inside you want it.. You closed the door of your inner energy.. The energy you can generate from your desire.. You will do nothing and you will get nothing.. White flag!!

Otherwise "How could I afford it".. When you think this way.. Your brain will be active and in ready mode.. Your deep inside desire comes out dramatically because you trust you can get what you want.. It's just a matter how.. Combine together the active brain and your strong desire and you will get a very strong energy that can help you get what you want.. You start to ACT.. Suddenly out of somewhere many many idea comes to you.. If you keep the energy level, the things will come to you..

Trust me.. I'm not tell you tales of maniac people.. I tell you the real story, the real life, the real you, the real universe.. And it's up to you to believe it or not.. But I dare you to try it =)

Monday, April 5, 2010

Persembahan Adam dan Stacy di ABPBH 2009

Ter'miss' persembahan Adam dan Stacy di ABPBH 2009 tadi.. Fuuhh nasib baik ada di youtube.. Layan!!



Memang minat giler persembahan diorang.. Penuh tenaga!! Stamina mantap!! Berbanding persembahan beramai-ramai tribute to KRU tadi ramai agak pancit..

Monday, March 29, 2010

Kehebatan Manusia

Pernahkah anda lihat manusia2 luar biasa? Ada yang boleh pecahkan konkrit tanpa cedera sedikit pun, ada yang mampu bergerak dengan kepantasan luar biasa, ada yang mampu membaca dan mengingat buku setebal kamus dewan dalam masa kurang sejam, ada yang mampu memanjat bangunan tanpa menggunakan apa-apa peralatan, ada yang mampu menyelam lebih dari sejam tanpa sebarang peralatan, ada yang mampu menarik beban bertan-tan dengan hanya menggunakan rambut dan bermacam-macam lagi..

Pernahkah anda terfikir adalah mustahil untuk kita sebagai manusia melakukan perkara-perkara sedemikian? Sehingga sebahagian kita menganggap mereka ini menggunakan jin dan sebagainya.. Adalah menjadi perkara biasa apabila kita melihat sesuatu yang kita tak mampu lakukan maka kita berfikiran ianya mustahil tanpa bantuan kuasa-kuasa luar..

Fikir sekali lagi.. Sebenarnya kita sebagai manusia mampu melakukan perkara-perkara luar biasa tersebut.. Apakah kita lupa bahawa manusia merupakan sebaik-baik kejadian?

Mari kita kenali diri kita dan melihat kemampuan kita sebagai manusia.. Manusia merupakan ciptaan yang sangat hebat namun kita sebagai manusia ini tidak menyedarinya kerana kita menghalang fikiran kreatif kita..

Mari kita bandingkan salah satu anggota badan kita dengan mesin ciptaan kita.. Kita lihat pada mata dan otak.. Dari kita lahir hinggalah sekarang berapa banyak mata kita telah melihat? Bukan sahaja melihat malah merakamkan apa yang kita lihat.. Begitu banyak video yang telah dirakam ke dalam otak kita..

Jika kita lihat komputer pada masa kini.. Untuk melihat dan merakam video memerlukan processor yang tinggi, memory yang tinggi, kuasa kad grafik yang tinggi, dan juga storan yang besar.. Bayangkan untuk sejam setengah video sahaja komputer memerlukan storan sebesar 700MB..

Jom kita buat kira-kira sedikit.. Katakan untuk manusia berusia 10 tahun.. Kita berikan nama sebagai Human A.. Katakan sehari dia melihat selama 16 jam setelah ditolak waktu tidur.. Maka untuk sepuluh tahun dia telah merakan video+audio selama 16 jam x 365 hari x 10 tahun bersamaan lebih kurang 58400 jam.. Untuk satu jam video+audio komputer memerlukan lebih kurang 400MB storan.. Jadi untuk 10 tahun komputer memerlukan storan sebesar 400MB x 58400 bersamaan 23,360,000 MB atau 23 terrabyte.. Itu bersamaan 23 biji harddisk terbesar buat masa sekarang (1 terrabyte)..

Cuba bandingkan saiz fizikal harddisk dengan otak mana lagi besar.. Otak yang besar sedikit sahaja dari harddisk mampu menyimpan lebih dari sebiji harddisk.. Itu tak termasuk menyimpan fungsi-fungsi lain otak.. Hebat bukan?

Mungkin ada yang menyatakan kenapa saya tidak ingat kejadian pada masa-masa tertentu? Itu kita kena lihat pada bagaimana otak kita berfungsi.. Lihat gambarajah di bawah..

Otak kita mengandungi bertrilion sel neuron yang menyimpan data dan program.. Neuron-neuron ini bergabung melalui axon dan membentuk satu litar yang sangat kompleks.. Anda mungkin pernah melihat iklan di tv seperti anmum.. Dalam iklan tersebut ada dikatakan "Menghubungkan sel-sel otak!" dan menjadi lebih bijak, kuat ingatan dan sebagainya.. Memang itulah sebenarnya yang berlaku di dalam otak kita.. Sel-sel neuron yang mengandungi pelbagai maklumat dan program ini berhubung antara satu sama lain untuk membentuk litar atau sesuatu fungsi termasuk juga sifat manusia..

Axon atau sambungan otak ini hanya terbentuk apabila diperlukan.. Semakin lama dibiarkan tidak digunakan maka ianya akan susut dan terputus maka maklumat yang tersimpan di sel neuron tidak dapat diakses.. Itu yang menjadikan kita lupa akan sesuatu perkara..

Namun apabila ianya selalu digunakan ia akan menjadi lebih teguh dan sampai satu tahap sukar untuk susut.. Sebab itu untuk mengingat sesuatu kita selalu melakukan PENGULANGAN.. Pengulangan merupakan satu tool yang penting untuk kita mencapai satu tahap yang luar biasa.. Melalui pengulangan sel-sel dan litar di dalam badan kita menjadi lebih solid..

Sebagai contoh kita lihat HABIT atau KEBIASAAN kita.. Katakan setiap hari kita melalui jalan yang sama untuk pergi ke tempat kerja.. Pada permulaannya kita agak kurang pasti dengan perjalanan kita.. Tetapi lama-kelamaan kita sudah biasa sehinggakan kita tidak perlu memikirkan (memprogram) perjalanan kita.. Ianya menjadi auto...

Katakan kita naik bas atau lrt untuk ke tempat kerja.. Kalau dulu kita kene meninjau luar untuk melihat kita berada di mana.. Tetapi apabila sudah biasa sambil kita baca surat khabar kita sudah boleh tau kita sudah berada di mana tanpa perlu meninjau di tingkap.. Sehinggakan kita boleh terus turun apabila sampai ke destinasi biasa kita sambil membaca surat khabar..

Mengenai kekuatan tubuh badan kita juga adalah sama.. Badan kita dicipta untuk membentuk sendiri sistem untuk membolehkan kita survive.. Mari kita lihat bagaimana ahli Muay Thai berlatih.. Mereka menendang batang pokok yang keras berulang kali.. Untuk manusia biasa mungkin kaki kita dah patah atau paling kurang pun bengkak teruk tetapi mereka pula terbalik.. Bukan kaki mereka yang patah tetapi batang pokok tersebut..

Sama juga seperti otak berfungsi, keseluruhan badan kita juga mempunyai memori yang menyimpan segala bentuk pergerakan yang telah dilatih.. Selain itu tubuh badan kita akan dengan sendirinya membentuk menjadi lebih kuat apabila didapati ianya diperlukan (melalui pengulangan latihan).. Otot, tulang akan membentuk kombinasi yang menjadikan kaki kita lebih kuat berbanding batang pokok..

Mungkin anda pernah terdengar "Practise make perfect".. Ungkapan tersebut adalah benar.. Badan kita memerlukan pengulangan / praktis untuk membentuk tubuh yang lebih kuat dan juga kekuatan minda yang lebih mantap.. Apabila kita malas maka keseluruhan badan kita juga menjadi lemah secara berperingkat.. Apabila kita rajin berlatih atau aktif melakukan sesuatu, keupayaan badan kita akan meningkat secara berperingkat..

Apa yang penting adalah kita lakukan latihan secara berperingkat.. Katakan untuk kuatkan kaki kita mulakan dengan menendang batang pokok secara perlahan berulang-kali.. Apabila sudah tidak merasa sakit langsung (sistem badan telah membentuk kekuatan) kita tambah kekuatan menendang tersebut..

Kesimpulannya badan kita mempunyai kemampuan yang luar biasa.. Apa yang perlu kita lakukan adalah membuat latihan yang betul untuk menjelmakan keupayaan tersebut..

Wednesday, March 24, 2010

Tackle People To Act

I believe if you show people the problems and you show them the solutions they will be moved to act. - Bill Gates

Tuesday, March 23, 2010

The greater danger

"The greater danger for most of us is not that our aim too high and we miss it, but that it is too low and we reach it." - Michelangelo

Energy is essences of life

"Energy is essences of life. Everyday you decide how you're going to use it by knowing what you want and what it takes to reach that goal, and by maintaining focus." - Oprah

The Secret Of Hiding

Kata2 pujangga untuk hari ini..

Tunjukkan kemampuan anda hanya apabila perlu,
Jangan tunjukkan setiap masa kerana masalah akan menyusul.


Words for today..

Show your ability only when needed,
Don't show it all the time because trouble will come to you..

Monday, March 22, 2010